Jdi na obsah Jdi na menu
 


ŠIZO NEBOLI PERILA

14. 4. 2010

ŠIZO, lat.PERILA

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Perila se používá díky své příjemně štiplavé chuti při přípravě pokrmů stejně jako například bazalka či koryandr.

Má sladce citrónovou chuť a v moderní kuchyni začíná být opravdu
velmi oblíbenou bylinkou. Kombinuje v sobě štiplavou chuť bazalky a jemně osvěžující chuť máty, není divu, že se v angličtině běžně nazývá čínskou bazalkou (Chinese basil) nebo také purpurovou mátou (Purple mint).

Vůně rozemhnutých perilových listů připomíná tak trochu skořici, anýz a lékořici zároveň.

Výborně se hodí především k masům a rybám a ačkoli se používá především kvůli své příjemné chuti, funguje velmi dobře také jako protijed v případě, že se v jídle vyskytují nějaké nežádoucí látky či organismy.Obrazek

 

Tato bylinka má 1000x větší desinfekční účinky než jiné dostupné bylinky.

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Proti leukémii

Při zápachu z úst – zahnívání ve střevech – listy do polévek, salátů, na chleba,

do piklesu (rychlokvaš. salátu), do MISO polévky

Při bolestech a zánětech v ústní dutině – zuby, dásně – vyplachovat čajem louhovaným alespoň ½ hod

Rozpouští cholesterol – lepší než pohanka

Posiluje nervový systém – uklidňuje

Zlepšuje funkci střev – lépe tráví, aktivuje trávicí systém – sníst 1 lísteček

Po čaji se potí – potopudný a močopudný

Na začátku nachlazení a kašle – vyplavuje toxiny

Na plíseň - ve vlasech, ochlupení, vousech

na nohách, nehtech – čajem vyplachovat boty a ponožky a užívat

3x denně lísteček

Proti otravě masem – v kvašené zelenině

Proti otravě jedem – v troubě upéct do tmava a užít

Zahání psychickou a fyzickou únavu

Po chemoterapii – lístky nasekat na chleba a stonky na čaj

Do piklesu – nasekané lístečky ponořit do sojové omáčky SHOJU a přidat nasekanou cibuli a dát do piklesu ( zkvašeného zeleninového salátu )

Když se více potí ruce a nohy

Bohaté na vápník, fosfor, železo a vit. C

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA